cocon van gips
en die botten dan?
veranderde plannen
Maar moet het wel een echte mummie worden? Het kan ook een soort cocon worden, of elke andere vorm, met een kern van gipslappen, en klei erom heen gewikkeld. Waarbij de klei dan zwart wordt, wat mooi afsteekt tegen de witte kern.
Dus dat wordt het basisconcept: Klei gewikkeld om een witte kern. Die kern is mogelijk van gipslappen, maar misschien wel een ander materiaal. Daar moet ik wat experimenten mee gaan doen.
En waar komt dit idee nou precies vandaan? Nou, van de mummies bij Chaucilla, in Peru.
produktie draaien
botten
Omdat een bot geen lossende vorm is, heb ik het kleimodel in 2-en gesneden, en 2 mallen gemaakt. Het worden dus halve botten.
Ik wil de (halve) botten gebruiken om er een dier-vorm mee te maken. Dat betekent dat de botten straks op de een of andere manier met elkaar verbonden moeten worden. Ik heb nog niet besloten of dat voor of na het bakken moet gebeuren.
eigen stijl ontwikkelen
Ik moet eens gaan nadenken wat voor soort dingen ik eigenlijk wil maken. Ik heb al snel associaties met dieren, en soms met mens-vormen. En het moet een beetje stoer zijn, niet te lieflijk. Eigenlijk dus toch voortborduren op mijn werkstuk van vorig jaar. Andere mensen vonden het een zadel, maar ik zag er een schedel in. En het was zeker niet lieflijk.
Verder wil ik geen schreeuwende glazuren gebruiken, glazuur is ondersteunend, het gaat met name om de vorm. Maar soms kan glazuur wel voor een mooi contrast zorgen, overigens.
het nieuwe seizoen
De eerste opdracht heeft vooral een technisch kader: Maak gebruik van een mal, waarmee je ongeveer 15 dezelfde vormen uitdrukt, die je vervolgens verwerkt tot een beeld.
Een mail om vormen in uit te drukken dus, niet een gietmal. Het is uiteraard belangrijk dat de vorm 'lossend' is, anders kun je 'm niet uit de vorm verwijderen.
Goed, ik ga maar eens nadenken over een vorm...
dag 5: nog een doorkijkje?
Eerst wat rondkijken en schetsen...
Uiteindelijk is het dit hoekje geworden:
En als schilderij ziet dat er dan zo uit:
De foto is niet zo goed, het schittert 'n beetje - maar afgezien daarvan vind ik het resultaat toch nog niet geweldig. De kleuren zijn nog niet goed, te weinig contrast, nog geen diepte. De compositie vind ik wel mooi, en de lucht ook.
Misschien dat er ooit nog een 2e versie hiervan komt.
dag 4: een écht schilderij
We waren wederom in een pittoresk dorpje, en ik heb wat doorkijkjes bekeken en geschetst.
Uiteindelijk is het een abstractie van een detail van dakranden en dakgoten tegen de lucht geworden.
Het moeilijkste was het om de kleuren van de vlakken goed te krijgen. Het middelste, kleine vlakje, trekt al snel de aandacht, en daarom wou ik het een felle kleur geven. Eerst was het geler, maar dat werd té. Ik heb vooral zitten worstelen met de kleur van het linkse vlak. Kijk maar naar een eerdere versie:
dag 3: kleuren mengen
Met als inspiratie niet de omgeving van die dag (we waren weer in een rustiek dorpje) maar het Gugenheim museum in Bilbao.
(1) mengen van geel en blauw
(2) mengen van rood en blauw
(3) roodtinten
De eerste versie (met de groen en aqua tinten) spreekt mij qua kleur het minste aan. Maar als schilderij blijft deze toch het langste boeien! Het was mijn allereerste acryl experiment, en het is heel snel en slordig geschilderd. Maar daardoor is het ook dynamisch. Dat komt ook doordat ik de stukken die op de foto nogal reflecteerden, echt ongenuanceerd wit heb gemaakt. Versie 2 en 3 zijn een stuk saaier.
dag 2: Oostindische inkt
Dag 2 is ook de eerste dag 'op locatie', in een van de vele kleine dorpjes in de Auvergne. Met de heuvels, de dieren en de huizen als inspiratiebron.
Hieronder een abstracte interpretatie van de heuvels. Deze techniek heb ik zelf bedacht: Eerst de dikke lijnen met een penseel, daarna terwijl het nog nat is de inkt ' uitstrijken ' met de dunne haartjes - daardoor krijg je de strepen.
Nog iets abstracter:
dag 1: tekenen en loskomen
We hadden 9 opdrachten:
1. teken wat je ziet, met je rechterhand. Je hand moet continu op het papier blijven.
2. teken wat je ziet, met je linkerhand. Hand op het paper houden.
3. teken wat je ziet, met beide handen. Ook hier: hand op het papier houden. Tip: zorg dat de handen een beetje bij elkaar blijven, anders lukt het niet.
4. maak een compositie die harmonieus en rustig is (onderwerp in het midden, veel horizontale lijnen)
5. maak een dynamische compositie (onderwerp uit het midden, diagonale lijnen)
6. Benadruk licht/donker, werk met vlakken (kort stukje houtskool, brede kant gebruiken)
7. Teken alleen in arceringen. Zo kun je textuur aanbrengen
8. Minimaliseer. Zo min mogelijk lijnen, terwijl het toch spannend blijft. De kunst van het weglaten.
9. Vervormen. Doe iets geks met het onderwerp. Benadruk daardoor wat jou zo fascineert aan het onderwerp.
Opdracht 1:
Opdracht 4:
Opdracht 9:
iets heel anders: schilderen
Ik heb een cursus gedaan bij Bleu et Vert. 5 Dagen schilderen en tekenen. Het was ontzettend leuk! Heel veel geleerd, veel over hoe je een schilderij opbouwt, maar ook veel beter leren kijken! Om maar eens iets te noemen: Ik had me nooit gerealiseerd dat voorwerpen die ver weg zijn, vergrijzen, minder fel van kleur worden. Je ziet het goed bij bomen. Die zijn niet meer groen, maar bijna blauw of zwart. Of alle kleuren in de lucht. Niet alleen blauw met wit, maar ook rood, roze, grijs, groenachtig en alles daar tussenin.
De volgende berichtjes zijn een verslag van de cursus.
de (halve) finale
Ik ben best tevreden, maar ik denk dat de voorste punt toch iets te hoog is. Hij helt een beetje naar achteren. De houding van de mini is beter. Maar goed, het spul staat inmiddels op de expositie, dus dat kan ik in deze versie niet meer veranderen. Later kan ik altijd nog een stukje van de poot afzagen.
gelukt!
expositie-klaar maken
Eerst een bekisting maken met gelamineerd spaanplaat, afkitten met klei, de poten van draadeinde goed positioneren zodat de schedel er straks op kan hangen, en dan de beton storten.
Alle stappen bleken stuk voor stuk veel werk! Niet zo gek als je nog nooit een decoupeerzaag hebt gehanteerd of beton hebt aangemaakt. Vooral het in stelling brengen van de poten bleek niet zo gemakkelijk. Ik heb een afdruk van waar de schedel op de poten moet rusten gemaakt op karton, en zo de poten gefixeerd tijdens het drogen van de beton (zie foto).
Ik had ergens gelezen dat je na het beton storten de lucht moet verwijderen. Dus ik heb met een hamer op de spaanplaat getikt, en inderdaad, er kwam veel lucht omhoog. Hoop dat het afdoende was. Nu 3 dagen drogen, en de bovenkant gedurende die tijd vochtig houden zodat het bovenste laagje niet loslaat.
op de valreep
draadeinde en schroeven (2)
draadeinde en schroeven
Je kunt gips of klei aan het draad rijgen en op zijn plek houden door schroeven.
Ik heb wat tekeningetjes gemaakt. Moet ik nog even inscannen.
mooi!
Alleen.... helaas past de gipsen mal er niet meer in! Toch teveel gekrompen. Haha, dat had ik nog niet bedacht.
Geen man overboord, gelukkig had ik de pootjes nog niet in beton gegoten, dus we gaan het gewoon andersom doen: Eerst de poten in beton, nieuwe gipslap erop, en meteen het keramiekstuk eroverheen.
koningsmantel
en nu?
Waarom vind ik de schedel zo mooi? Hierom:
- het is ruimtelijk
- combinatie van materialen (dus niet alleen klei)
- het staat op pootjes
- het is stoer
- het is abstract, maar roept toch associaties op
Wat vind ik er minder mooi aan? Nu nog niets, maar eigenlijk houd ik meer van strakke vormen, dus ik vraag me af hoelang ik dit mooi blijf vinden.
Concreet lopen mijn ideeen voor het volgende werkstuk over 2 lijnen:
- een bouwwerk met schroefdraad, moertjes en klei (en eventueel gips of lappen)
- een cape, of mantel 'om de ruimte heen'
schedel geglazuurd
Het enige wat nu nog moet gebeuren is het onderstel in de beton gieten. Ook nog nooit gedaan. Misschien eerst maar eens beginnen met een proefje. Ik heb wel een deadline (eind mei) want ik wil het werkstuk inleveren voor de westrijd bij UCK.
mooie glazuurproefjes
Zoals ik stiekem al had verwacht, vind ik de mangaanoxide (rechts) het mooiste in combinatie met het gips. Maar het transparante glazuur mag nog ietsje dunner.
Het rode pigment komt erg mooi uit onder het glazuur, maar is iets te heftig voor dit werkstuk, denk ik. Alhoewel het ook wel een dramatisch effect heeft, iets bloederigs.
Het proefje met mangaanoxide en rood pigment gemengd heeft de mooiste glazuurlaag, vind ik. Een heel dun laagje, waardoor de structuur van de klei voelbaar en zichtbaar blijft.
Verrassend was het proefje op de bruin/zwart bakkende klei. Van de mangaanoxide is niets te zien, maar de klei zelf is nu veel donkerder dan na het biscuit bakken! Dat blijkt door de hogere temperatuur te komen (1060 graden). Dit is de kleur waar ik naar op zoek was! Ook op dit proefje is de laag transparante glazuur nog te dik.
overleefd
Ik heb voor het glazuurbakken in de oven een ring van klei gemaakt waarop hij straks kan steunen.
schedel: glazuurproefjes
Vandaag met de mini's wat glazuurproeven gedaan. Ik ga de afwerking vrij sober en een beetje stoer houden. Dus ik heb een vrije dunne onderlaag met rood pigment en/of mangaanoxide opgebracht. Op de bruine mini heb ik ook deels mangaanoxide aangebracht.
Daarna alles met 1 laag transparante glansglazuur afgewerkt (is wit op de foto). Op het proefje met rood pigment en mangaanoxide gemengd zit een nog dunnere laag glazuur. Deze proefjes kunnen nu glazuur gestookt worden.
dier
nieuw thema: keramiek in beweging
Aangezien ik inmiddels aardig verslaafd ben aan mijn gipslapjes, ga ik eens kijken of ik beiden kan combineren.
Ik heb wel wat ideeen... op een stalen pin iets laten draaien bv een kegel of een bolvorm, of keramiek en lapjes als wasgoed aan een lijn te drogen.
Zie hier de eerste proefjes. Ze lijken nog wel iets te veel op lampenkapjes... ;).
operatie omdraaien
De volgende stap: Hoe haal ik deze broze klei, die snel breekt als ie halfhard is, nu van het gips af? Het moet nu, want het is stevig genoeg, en als de klei verder droogt wordt ie nog breekbaarder.
Met beleid, ervaring van anderen, en 3 paar extra handen, is het gelukt! Eerst van het gips afgehaald; daarna hebben we 'm als een soort pannekoek omgedraaid, door eerst de toekomstige lappen en bodem erop te leggen, en daarna te keren.
En het resultaat is zo ook al mooi!
Nu 1 a 2 weken wachten en dan mag de schedel de oven in. Ondertussen maar eens nadenken over de afwerking. Omdat ik de stoere kracht wil benadrukken, neig ik meer naar oxides of pigmenten dan naar glazuur. En vooral niet te veel.
niet meer aankomen
Deze avond besteed om zo goed en zo kwaad als het gaat te modelleren. Er zitten flink wat scheuren in, maar dat kan best mooi zijn. Nu niet meer aankomen! De stellage een nacht laten drogen... en morgen hopelijk van het gips af halen.
toch wit
groot is anders dan klein
Dus kon ik vanavond eindelijk beginnen met de klei. Dat is toch wat anders, zo'n groot werkstuk.... 'Even' een lapje rollen is er niet meer bij. Het is opeens een lap klei van minstens 60 x 60 cm. En probeer die maar eens in je eentje op te tillen en op het gips te leggen. Gelukkig was er hulp voorhanden.
Ook het stabiel houden van het werkstuk gaat niet vanzelf. Heb het gevaarte nu in een emmer met (natte) klei gezet. Ik wil de poten namelijk nog niet definitief ergens op vastzetten, aangezien de precieze hoek pas het beste bepaald kan worden als de klei-laag af is.
Uiteindelijk moet het spul ook nog opgeborgen worden, speciaal plekje gekregen want het past niet op de normale planken. Met een grote droge doek in 2 vuilniszakken, zodra de klei deze week wat harder kan worden. Dan kan ik m hopelijk volgende week wat makkelijk in model brengen zonder dat het uitzakt. Spannend allemaal.
PS: Helaas vergeten foto's te maken vandaag :(
rechtop
Op dit soort momenten val ik maar terug op onze docente, Gera van der Leun, die zegt dat er zich 'voor elk probleem wel een oplossing aanbiedt'.
Verstevigen
De poten zitten nu verankerd doordat ik de onderkant verstevigd heb met gips. Dat is zowiezo nodig om er straks met klei op te kunnen werken. Dat karweitje is nog niet klaar maar nu moet deze laag eerst drogen.
Bekleden met gips
Bruine en witte klei
Er was blijkbaar nog iemand op hetzelfde idee gekomen, want bij de oven lag nog een mengsel, wel iets meer gemeleerd dan die van mij. Het zag er bijna gemarmerd uit.
Grote schedel: het begin
Met de hulp van vindingrijke medecursisten uiteindelijk toch een stellage gefrabiceerd die (hopelijk) ook stand houdt totdat het gips uitgehard is. Verder is het natuurlijk nauwelijks mogelijk om een exacte kopie te maken van het miniatuur. Maar ik hoop dat het in de buurt komt, na al het passen en meten.